• Sta su znakovni jezici
  • Sta su znakovni jezici
  • Sta su znakovni jezici
  • Sta su znakovni jezici

Nazad na stranu sa aktivnostima...


Okrugli sto „Telo i jezik” - Šta su znakovni jezici?

U okviru festivala "Off frame / Van okvira”,16.decembra 2014, predstavnice Asocijacije tumača srpskog znakovnog jezika, Vera Jovanović i Desanka Žižić, su na Okruglom stolu "Telo i jezik” održale prezentaciju „Znakovni jezik kao simbolički sistem“.


Okrugli sto je otvorio sledeće teme:

Šta su znakovni jezici i da li su oni ravnopravni sa govornim jezicima? Zašto je znakovni jezik važan za gluvu osobu? Kakve su razlike između znakovnih jezika, pantomime i gestikulacije? Zašto postoje predrasude da je srpski znakovni jezik siromašan i agramatičan? Zašto znakovni jezik nije univerzalan i da li usvajanje znakovnog jezika utiče na usvajanje drugih jezika? Da li nizak nivo svesti o karakteristikama znakovnog jezika i kulture gluvih utiče na društveni položaj gluvih osoba?

Na okruglom stolu prisustvovali su predstavnici obrazovnih ustanova i institucija, predstavnici organizacija civilnog društva, predstavnici prevodilačkih udruženja, udruženja gluvih, umetnici, osobe koje su profesionalno ili intimno vezane za zajednicu Gluvih i gluve osobe.

Događaj su prevodili tumači ATSZJ.

Više informacija o „Off frame / Van okvira” festivalu možete naći na sajtu www.off-frame.org