• off frame
  • off frame
  • off frame
  • off frame

Nazad na stranu sa aktivnostima...


"Off frame" festival dostupan zajednici Gluvih

Od 05. do 9.decembra 2014. godine se održava četvrti po redu regionalni festival društveno angažovanog teatra „Van okvira/Off Frame“.
Misija festivala je da okupi organizacije i autore koji se bave društveno angažovanom pozorišnom praksom u Srbiji, regionu i šire, i da promoviše uključivanje u pozorišni rad i predstave onih koji su u određenom društvenom kontekstu obespravljeni.

Festival će okupiti stvaraoce koji se na različite načine bave pitanjem granica. Uspostavljanje granica (na liniji subjekt-svet) je razvojna pojava i omogućava subjektu u razvoju bolje razumevanje svog položaja u okruženju. Pitanje je koliko se uspostavljanjem nekih granica (kojima kultura i institucije čine pritisak i definišu meru prihvatljivosti u ponašanju) prostor (lični-društveni) vremenom zatvara i time biva otežana svaka autentična i dijaloška komunikacija. Tako određene granice počinju da se doživljavaju kao samorazumljive. Festival je ove godine sebi dao zadatak da neke od njih preispita.

Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika tradicionalno četiri godine sarađuje sa grupom „Hajde da..” koja organizuje festival tako što njeni članovi program prevode srpski na znakovni jezik.

U okviru festivala odigraće se devet pozorišnih predstava/performansa, koji ukazuju na cenzuru i posledice njenog prekoračenja „O s(a)vesti – Esej u pokretu o Dadi Vujasinović“, na granice jezika i komunikacije „Tišina“, na senzorne 
granice „Inner Lights“, na geo-političke granice „Let iznad kosovskog pozorišta“, granice ličnog i političkog „Još jedno pismo preko Crvenog krsta”, granice izdržljivosti „Tri minuta“ i „LUDAČKE KOŠULJE još uvek u našem gradu. Еskapizam sa osmehom.”, umetničkog delovanja. „Star Track“, granice prihvatanja društvenih pravila „Dečak koji kaže da – dečak koji kaže ne“.

Tokom festivala će biti organizovane prezentacije i okrugli stolovi koji će biti inspirisani prikazanim predstavama, ali će ispitivati još neka „granična” područja. Biće organizovana i radionica, koja podstiče dijalog sa mladima o slobodi govora i izražavanja u javnom prostoru, kao i dve prezentacije radionica u formi predstave/performansa „O slobodi i savesti“ i „Koliko košta(m)?“.

Program možete preuzeti sa zvaničnog sajta festivala